Jezelf elke avond een degelijke maaltijd voorschotelen is niet altijd evident. Zeker niet wanneer je na een lange werkdag uitgeput en overprikkeld thuiskomt en ’s avonds ook nog andere verplichtingen hebt. Voor autisten en/of adhd’ers lijkt het vaak een mission impossible. Het menu plannen voor de hele week en op voorhand koken is voor mij de enige manier om niet te moeten leven op chips en koekjes.
1. Snelle en eenvoudige recepten vinden
Vooraleer je gerechten gaat inplannen, moet je eerst uitvogelen wat je wilt eten en vooral wat je wilt klaarmaken. Het perfecte recept is voor mij eenvoudig, snel en invriesbaar. Ik denk bijvoorbeeld aan ovenschotels, quiches, pastasauzen, soep, lasagna enz. Naast maaltijden om in te vriezen heb ik ook recepten voor bijvoorbeeld slaatjes of wok om on the spot klaar te maken voor wanneer ik meer tijd heb.
Ondertussen heb ik al een hele verzameling handige recepten bij elkaar gesprokkeld die ik meestal zelf nog een eigen twist heb gegeven of vereenvoudigd heb. Koken hoeft echt niet ingewikkeld te zijn of uren in beslag te nemen. Voortaan zal ik op deze blog mijn luie recepten met jullie delen.
2. Weekmenu plannen
Plan voor elke dag van de week een avondmaal in. Zorg voor een mengeling van maaltijden die je al in je diepvriezer hebt zitten en die je nog moet maken zodat je niet te veel werk hebt. Kies gerust ook eens voor een kant-en-klare maaltijd of een pak frietjes wanneer je weinig tijd hebt. De boog moet niet altijd gespannen staan. Hou bij het plannen van je weekmenu rekening met je avondprogramma. Zo kies ik voor een snelle, maar stevige maaltijd wanneer ik dansles heb.
Noteer je weekmenu, bijvoorbeeld op je command centre, en plan ook in wanneer je je inkopen gaat doen en wanneer je gaat koken.
3. Boodschappen doen
Door de enorme hoeveelheid aan prikkels en afleiding is een bezoekje aan de supermarkt allesbehalve gezellig voor wie autisme en/of adhd heeft. Doe je boodschappen daarom maar één keer per week op een rustig moment. Zelf doe ik de boodschappen meestal op vrijdagavond, een uur voor sluitingstijd.
Maak op voorhand een boodschappenlijstje aan de hand van je weekmenu en noteer in de loop van de week ook alle andere dingen die je nodig hebt. Wacht niet om ze op te schrijven, anders vergeet je ze. Mijn notitieblokje hangt aan de ijskast met magneettape van Hema.
Om zo snel mogelijk door de supermarkt te kunnen gaan zonder kris kras alle kanten te moeten oplopen, noteer ik mijn boodschappen in de volgorde van mijn route door de winkel. Ik teken ook een vakje voor elke aankoop dat ik verscheur wanneer ik het in de winkelkar heb gedeponeerd, bij wijze van afvinken maar dan zonder pen.
4. Koken
Koken doe ik doorgaans in het weekend. Meestal maak ik een tweetal gerechten klaar in grote hoeveelheden. Op die manier kan ik van elke maaltijd twee tot drie porties invriezen en heb ik altijd reservemaaltijden in huis.
Label alles wat je invriest, zo weet je in één oogopslag wat je nog allemaal hebt. Ook brood vries ik trouwens in, dan heb ik altijd verse boterhammen om mee te nemen naar het werk.
Er is heel wat tijd over moeten gaan vooraleer ik een systeem had gevonden dat werkt voor mij. Het is vooral een kwestie van trial and error. Hopelijk geven deze tips jullie wat inspiratie om een eigen systeem uit te dokteren.
9 Opmerkingen